ELS FOLLETS


El follet, és un personatge mitològic català. Rep també d'altres noms segons les carecterístiques específiques, com ara cerdet, donyet, boiet, dimoni boget i homenet.
La tradició presenta el follet com un homenet petitíssim, vestit de coloraines i que viu molts anys. Als Països Catalans, existeixen moltes llegendes sobre els follets, els seus poders i les seves relacions amb els humans. En alguna rondalla el follet tindria la característica de tenir la mà foradada. Se'ls atribueix un caràcter entremaliat, burleta i juganer. Serien ells qui piquen parets, aixequen teules, trenen les cues al bestiar,espanten tothom xiulant i udulant, i en general fan tota mena de trapelleries. També, però, se'ls adjudica un tarannà d'éssers trempats i feinejadors, amants de l'ordre i l'endreça.
És pel seu tarannà que s'explica la seva rondalla més coneguda que en diferents versions sempre té el mateix argument central. Resulta que per a no tenir-los tot el dia amoïnant tothom, s'aconsella deixar uns quants grapats de mill fora del seu lloc. El follet, endreçat com és, es passa tota la nit intentant portar el gra de mill on correspon, però com que té la ma foradada no pot acabar mai la feina. D'aquesta manera el tenim entretingut i no fa cap malifeta.

Follets en la literatura

Segons la mitologia cèltica britànica, el rei dels follets respon al nom de Lord Oberón, i se li esmenta en "Macbeth" i altres obres del poeta anglès William Shakespeare, a més en els contes tradicionals infantils, la figura del follet sol associar-se a petits éssers simpàtics, que acostumen a ajudar en secret als humans, recompensant les bones accions i castigant a les persones egoistes i deshonestes. Representatiu és el clàssic del sabater i els follets, dels Germans Grimm.
Hereus d'aquesta tradició són molts dels contes contemporanis sobre follets, com Un follet a ratlles, de María Puncel. També existeix la literatura de terror, tal és el cas de les novel·les Estranya Sement, on els follets, fades i altra fauna es converteixen en malvats.

Follets en la televisió i el cinema

En la pel·lícula Merlín amb Sam Neill, durant el seu trajecte cap als dominis de la Reina Mab, Merlín és espiat per follets.
En la pel·lícula Els ulls del gat basada en la novel·la de Stephen King, Drew Barrymore interpreta a una nena que és atacada per un follet de que roba l'alè i mata als nens, seguint amb la tradició de les llegendes alemanyes dels follets que roben la vitalitat de les persones mentre dormen, ja sigui sota la seva forma original o com a gat. 
També està la saga de pel·lícules Leprechaun, en la qual el seu protagonista principal és un follet irlandès vestit de verd, adorador de l'or i del whisky i bastant malvat, amb extraordinaris poders màgics i solament vulnerable al ferro forjat.


PÀGINA WEB:

Pàgina on podeu trobar més informació sobre els mitològics faunes:

http://criaturasfantasy.blogspot.com/2008/02/duendes.html